Expertråd

Hur man investerar i sportmemorabilia

I samarbete med Marc Jans - expert inom sportmemorabilia på Catawiki

Vi har alla någon gång i våra liv samlat på baseball- eller fotbollskort. Som barn togs samlandet på största allvar, och det är på största allvar även nu. Sportmemorabilia kan vara en mycket god investering – så länge du vet hur spelet fungerar! Här följer några experttips för hur man investerar i sportmemorabilia.

Välj ett tema
Istället för att slumpmässigt köpa objekt från olika slags idrottare, försök välja ett tema som du kan utgå ifrån. Detta hjälper dig att välja vilken typ av memorabilia du ska spendera pengar på, vilket kommer göra din samling mer lönsam. Du kan välja att samla på memorabilia för en specifik idrottsman, som t.ex Mike Tyson eller Usain Bolt, eller specifika amerikanska fotbollsmemorabilia från Hall of Fame. Klassisk memorabilia från rugby, fotboll och baseball kan också vara utmärkta samlarobjekt. Kanske stöter du på ett särskilt fantastiskt objekt – som detta Panini-album från 1970 signat av Pelé, som såldes på Catawiki för drygt 12 000 euro. Du kan sedan välja att bygga din samling utifrån detta.


Panini-album signat av Pelé

Investera i klassiker
Vissa människor är ovilliga att köpa sportmemorabilia från mycket kända idrottsmän. Det är alltid bra att vara originell och unik, men dock ska du komma ihåg en sak när du investerar i sportmemorabilia: att investera i klassiker som aldrig blir omoderna. En baseball signad av Babe Ruth kommer alltid vara värdefull, och kommer med tiden förmodligen bara gå upp i värde. De mest värdefulla autografer som säljs på Catawiki är för närvarande från Magic Johnson, Michael Jordan, Usain Bolt, Roger Federer och, naturligtvis, Muhammad Ali. Inom fotboll står Messi, Neymar, Ronaldo högst i kurs, samt den legendariske fotbollsspelaren Johan Cruyff. Inom motorsport regerar Valentino Rossi, Michael Schumacher och Ayrton Senna.


Gör din hemläxa
Det kan löna sig att ordentligt tänka över vilken idrottsman eller sportlag man vill börja samla memorabilia från. Gör efterforskning; sikta in dig på idrottsmän eller idrottskvinnor som har en stor karriär bakom sig och som enligt rykten kommer slänga in handduken inom en snar framtid. Detta kan vara ett ypperligt tillfälle att börja samla autografer och andra minnessaker, då efterfrågan på memorabilia från dessa sportstjärnor bara kommer fortsätta stiga med åren! Andra händelser kan också påverka efterfrågan av memorabilia. Vissa av dessa är förutsägbara, t.ex att ett lag vinner ett mästerskap, och andra är det inte, t.ex att en idrottsman dör.


Nike-skor signade av Micheal Jordan

Håll utkik efter fläckfria objekt
Om du samlar sportmemorabilia som en framtida investering lönar det sig alltid att köpa objekt som är orörda eller är av 'museikvalitet'. Eftersom värdet på objekt i nyskick i allmänhet bara stiger, är kvaliteten på din sportmemorabilia en betydande faktor för det framtida värdet av din samling.


Boxhandskar från Muhammad Ali

…och sällsynta objekt
Ett annat sätt att investera smart är att söka efter sällsynta minnessaker. Tiger Woods är till exempel känd för att inte signera memorabilia till sina fans, och därför är en golfboll signerad av Tiger Woods mycket värdefull på grund av dess sällsynthet. 


Hur man hittar äkta objekt
Falska autografer är ett verkligt problem för samlare av sportmemorabilia. Ett äkthetsbevis kan försäkra att din autograf är äkta. Dock garanterar det inte alltid att objektet verkligen är äkta. Det är därför äkthetsbevis från världens mest respekterade äkthetsorganisationer, såsom PSA/DNA, Upper Deck, Becket och JSA, ses som de mest pålitliga av samlare.


Att samla på sportmemorabilia kan vara en fantastisk investering om du vet vilka objekt du ska investera i. Men framförallt är det en fantastisk känsla att äga en baseball som en gång användes av Babe Ruth eller bära en handske som en gång bars av Mohammed Ali. Håll ett öga på våra veckovisa auktioner för sportmemorabilia för att påbörja din egen fascinerande samling, eller registrera dig här för att bli säljare och börja tjäna pengar på dina investeringar.

Skapa ett gratis säljkonto
På Catawiki överraskas du varje vecka av den imponerande blandningen av speciella objekt som vi erbjuder. Registrera dig idag och upptäck våra veckovisa auktioner som övervakas av våra specialiserade experter.
Dela artikeln
Close Created with Sketch.
Inte registrerad än?
Genom att skapa ett gratis Catawiki-konto kan du bjuda på några av våra 75 000 specialobjekt som auktioneras ut varje vecka.
Registrera dig nu