Övrigt

Gnistrande skönheter: de 10 dyraste diamanterna i världen

Diamanter är för evigt; diamanter är en flickas bästa vän; en oslipad diamant: alla dessa citat understryker den skönhet och styrka som kännetecknar världens mest kända ädelsten. Ta en titt på de 10 dyraste diamanterna i världen i denna Catawiki-berättelse!

10. Orange - 32 miljoner euro
Denna ljust orangea diamant på 14,82 karat slog världsrekord när den 2013 såldes för 32 miljoner euro. Rosa och blå diamanter är i allmänhet de mest eftertraktade, men denna sällsynta sten överraskade hela världen med sin orangea skönhet och storlek.

9. Princie - 33 miljoner euro
Denna rosa diamant på 34,54 karat hittades i Golconda-gruvorna i Indien för 300 år sedan. Den köptes av kungafamiljen i Hyderabad år 1960 från juveleraren Van Cleef & Arpels. Diamanten döptes till Princie efter Sita Devis (Maharanee av Baroda) son, en extravagant och berömd kändis bosatt i Paris.


8. Graff Vivid Pink – 38,7 miljoner euro
En rektangulär diamant på 24,78 karat som klassificerades av Gemological Institute of America som ”fancy vivid pink” – den högsta klassificeringen av mättnad. Laurence Graff - även känd som “Kungen av bling” - köpte diamanten för 38,7 miljoner euro, och placerade den sedan på en ring


7. Pink Star - 60,7 miljoner euro
Denna skinande rosa skönhet, tidigare känd som Steinmetz Pink, är den största rosa diamanten som någonsin hittats med Gemological Institute of America's toppklassificering 'Vivid Pink'. Diamanten på 59,60 karat köptes av diamantsliparen Isaac Wolf år 2014 för 60,7 miljoner euro, men i slutändan kunde han inte betala för den. Den har just nu ett uppskattat värde på 60,7 miljoner euro.


6. Wittelsbach Graff – 67,4 miljoner euro
Wittelsbrach Graff är en vacker blå diamant som upptäcktes i Indien för mer än 300 år sedan. Diamanten på 35,56 karat tillhörde de österrikiska kronjuvelerna under en längre tid, varefter den köptes av Laurence Graff. Juveleraren anlitade diamantslipare för att avlägsna defekter, vilket kritiserades och skapade uppståndelse inom historiska kretsar... 2011 såldes diamanten till emiren av Qatar, Sheikh Hamad bin Chalifa, för 67,4 miljoner euro.


Foto: Smyckesredaktören

5. De Beers Centenary-diamanten - 84,2 miljoner euro
Denna färglösa diamant, uppkallad efter de Beers konsoliderade gruvor, klassificeras som en färglös diamant av högsta kvalitet. Den tillhör färgklass D, vilket betyder att den är felfri både internt och externt. Den väger 273,85 karat, men den ursprungliga diamanten vägde hela 599 karat.


4. Hope-diamanten – 250 miljoner euro
Denna mystiska diamant på 45,52 karat ser med blotta ögat blå ut, men under ultraviolett ljus får den ett rött fosforliknande utseende. Diamanten tros vara förbannad och det sägs att den för otur med sig till alla dess ägare... Enligt legenden stals den från en Hindustan-staty, och när prästerna upptäckte det förbannade de diamanten. Du kan skåda den (tryggt och säkert) på Smithsonian Museum i naturhistoriska museet i Washington DC.


3. Cullinan - 337 miljoner euro
Den största rådiamant som någonsin hittats. Även efter att den polerats är denna diamant på 530,2 karat fortfarande otroligt stor och har namngetts ”Afrikas stora stjärna”. Den tillhör för närvarande de brittiska kronjuvelerna. 

2. Sancy – ovärderlig
Idag kan du hitta denna gula diamant i den franska kronjuvelssamlingen i Louvren i Paris, men den har tidigare haft många ägare. Diamanten namngavs efter Nicolas de Harlay, seigneur de Sancy, en fransk soldat och diplomat på 1500-talet. Den bleka, gula stenen är på 55,23 karat och är formad som en sköld. Eftersom diamanten är så sällsynt och dyr är dess exakta värde oklart än idag.


Foto: Small Talks

1. Koh-i-Noor – ett värde för stort för en prislapp
Denna fina, vita diamant på 105,6 karat har bytt ägare många gånger sedan den hittades 1294. Ett flertal olika Sikh-, Mughal- och persiska härskare har gång på gång ägt och förlorat den på grund av krig. Koh-i-Noor betyder ”berg av ljus” på persiska, och år 1850 konfiskerades den av det brittiska ostindiekompaniet, och ägs numera av den brittiska kronan. Koh-i-Noor-diamantens exakta värde är okänt, men det sägs att den är värd mer än en 1 miljard euro.


Har du också en kärlek för diamanter? Eller letar du efter en bra investering? Håll ett öga på vår Catawiki diamantauktion så kanske du kan bli en stolt ägare till en vacker diamant.

Skapa ett gratis säljkonto
På Catawiki överraskas du varje vecka av den imponerande blandningen av speciella objekt som vi erbjuder. Registrera dig idag och upptäck våra veckovisa auktioner som övervakas av våra specialiserade experter.
Dela artikeln
Close Created with Sketch.
Inte registrerad än?
Genom att skapa ett gratis Catawiki-konto kan du bjuda på några av våra 75 000 specialobjekt som auktioneras ut varje vecka.
Registrera dig nu