Övrigt

Kändiskollektioner: Nicolas Cages serietidningssamling

Samla på det du älskar, sägs det. Och det är precis vad Nicolas Cage har gjort. Superhjältar och serietidningar är det som skänker glädje till denna kända skådespelare och är också anledningen till varför han började samla på dessa. Han gav sig själv och sitt barn ett superhjältenamn. Läs mer om Nicolas Cages förkärlek till serietidningar i den här Catawikiberättelsen.

Nicolas Cage föddes faktiskt som Nicolas Kim Coppola. Men när han gav sig in i Hollywoods värld ville han inte förknippas med sin kända farbror, regissören Francis Ford Coppola. Han ville skapa sig ett eget rykte och tog därför artistnamnet: Nicolas Cage. Namnvalet gjordes inte av en slump. Nicolas hade alltid varit ett stort fan av serier och superhjältar och valde därför ett namn som tillhörde en av hans favoriter: Luke Cage från Marvel Comics.


Man kan verkligen säga att Nicolas Cage lyckades skapa sig ett eget rykte med filmer som Birdy, Mångalen, Con Air, The Rock och Gone in 60 seconds på meritlistan. För sin roll som självmordsbenägen alkoholist i Leaving Las Vegas vann han en Academy Award för bästa skådespelare. Och allt detta har gett honom en rejäl summa pengar som han har investerat i bland annat bilar, hus och... serietidningar.


fotograf: Gerald Geronimo

Cages samling

Nicolas Cage har lyckats skapa sig en ovanlig och imponerande seriesamling genom åren, som exempelvis Action Comics No.1 från 1938 där Stålmannen gör sin debut. Men när just denna tidning - tillsammans med en upplaga av Detective Comics No. 27 och No. 14 stals 2000, tog han sig en funderare. Han ville inte att tjuvar skulle se hans hem som ett attraktivt mål, så han bestämde sig för att sälja sin samling 2002 - även om vissa framhåller att det var på grund av ekonomiska problem. Fyrahundra upplagor från guldåldern auktionerades ut och drog tillsammans in en summa på 1.68 miljoner dollar.

I hans - i mångt och mycket - felfria samling fanns bland annat:

- Detective Comics, No. 38, i vilken Batmans sidekick Robin dyker upp för första gången. Trots att den hade värderats till 45 000 dollar så såldes den för den svindlande summan 120 750 dollar.

- All-Star Comics, No.3, där den första superhjältegruppen någonsin introducerades: the Justice Society of America. Denna debut för the Green Lantern, the Flash, dr. Fate och flera andra såldes för 126 500 dollar.

- Tidningen där Stålmannen gör sin debut, Action Comics, No 1, drog in 86 250 dollar.

- Fantastic four, No.1

- Green Lantern, No 1.


2011 hittades den stulna upplagan av Action Comics No 1 i ett förvaringsutrymme i San Fernando Valley. Den värderades till 1 miljon dollar, men såldes för 2,161 miljoner dollar - graderingen av tidningens skick som gjordes innan auktionen gav den 9,0 vilket innebär att den både hade den bästa konditionen som någonsin uppmätts och även blev den dyraste någonsin som sålts på auktion.


Mer än bara en hobby

Men Nicolas Cages kärlek för superhjältar och serietidningar sträckte sig längre än till bara samlandet. Han döpte en av sina söner till Kal-el: vilket är Stålmannens namn på sin hemplanet Krypton. Tillsammans med sin äldsta son Weston skrev han en serie av tidningar som de kallade “Voodoo Child” och Cage medverkade även i några serietidningsbearbetningar, bland annat “Ghost Rider”. Han skulle även ha spelat Stålmannen i Tim Burtons version av filmen, men tyvärr ställdes de planerna in. Även om Cage sålde sin samling för flera år sedan så sägs det att han har startat en ny...

Är du, likt Nicolas Cage, en storserietidnings- och superhjälteentusiast ? Eller föredrar du Disneys eller Hergés serietidningar? Spana in vår Serietidningsauktion för många upplagor och specialutgåvor!


Skapa ett gratis säljkonto
På Catawiki överraskas du varje vecka av den imponerande blandningen av speciella objekt som vi erbjuder. Registrera dig idag och upptäck våra veckovisa auktioner som övervakas av våra specialiserade experter.
Dela artikeln
Close Created with Sketch.
Inte registrerad än?
Genom att skapa ett gratis Catawiki-konto kan du bjuda på några av våra 75 000 specialobjekt som auktioneras ut varje vecka.
Registrera dig nu