Övrigt

Ett Bordeauxvin för varje veckodag

Är du redo på att ha en veckolång vinprovartur hemifrån? Sätt dig till rätta och gör dig redo att upptäcka några av de utsökta vinerna från Bordeaux regionen. Bordeaux är den överlägset finaste och största vinregionen i Frankrike och har förmodligen de kändaste och finaste vinerna i världen. Tre huvudtyper av vin produceras här- rött, torrt vitt och saftiga söta viner. De allra bästa vinerna är de mest aromatiska, djupgående och himmelska vinerna på jorden. Våra vinexperter har grävt djupt i sina kunskaper om fina Bordeauxviner, för att ge dig den bästa listan över Bordeauxviner för alla veckans dagar. Låt oss börja veckan på rätt sätt...

shutterstock_501870985.jpg

Söndag
På söndagen är det bäst att börja den begynnande veckan med ett torrt vitt vin. Dessa tillverkas oftast av Sauvignon Blanc, med eller utan Semillon (en guldfärgad druva som används vid framställningen av både torra och söta vita viner). Ett prisvärt krispigt vitt vin är G de Guiraud, men att kliva upp till ett vin som Chateau Smith-Haut-Lafitte kommer att ge din vecka en speciell start.

Måndag
Det är måndag, så låt oss lätta upp dagen med ett vitt vin från Bordeaux - Chateau Haut Brion Blanc. De bästa vita vinerna är oftast från Pessac Léognan, men du kan också hitta bra viner från Medoc. Exempelvis det från Chateau Margaux.

Tisdag
Tisdag är idealiskt för något ovanligt. Bordeaux producerar imponerande roséviner tillverkade av merlot och cabernet sauvignondruvor, men också clairet, en av regionens äldsta och ofta bortglömda vin, vilket är mörkare än det konventionella rosévinet. Ett bra exempel är Chateau Armurey från 2016.  


Onsdag
På onsdagen ska vi börja med de röda vinerna. Ett mycket gott vin att börja med är från den tredje skörden av Chateau Giscours i Margaux, vars bästa viner är utsökta. La Sirene Giscours är ett mycket trevligt "andra val". Många av de främsta slotten tillverkar billigare versioner av deras Grand viner.  

Torsdag
Torsdag betyder mera rött. Chateau Léoville Barton är en fröjd för de flesta vinälskare och är tillverkat av Anthony Barton på St-Julien, som har varit i familjens ägo sen 1826. Mörkt, torrt och fullt av tanniner, ett vin som mognar med tiden till en ovanlig och fin kvalitet. Det andra vinet från den här gården är också värt att prova och heter Réserve de Léoville Barton.

Fredag
Fredag kräver ett nytt kvalitetsvin. Det finns 7 375 vinproducerande slott i Bordeaux, men låt oss nu gå till en av de topp 10 bästa i de flestas ögon:  Chateau Le Pin på Pomerolplatån med sin unika jordmån av grus och sand med spår av järnoxid. Det är en relativt ung gård som stod på egna ben först 1979, och det är mycket tack vare vinentusiasten Robert Parker som det har blivit känt. Vinet smakar storslaget om du har turen att få prova det.

Lördag
På lördag ska vi prova det som många människor anser är det ultimata uttrycket av vindruvor- det söta läckra vinet från Sauterne, ett namn synonymt med de bästa söta vinerna i världen.  En bra start är att börja med Chateau Doisy-Védrines, som växer i Barsac, tekniskt sett precis utanför Sauterne. Smaken är rik av gråmögel ( den så kallade nobla rötan). Men vi bör reservera vårt sista glas i veckan för det odiskutabelt bästa vinet, det legendariska söta vinet från Château d’Yquem, vars låga avkastning förklarar de höga kostnaderna. Smaken är dock oslagbar.

Håll utkik efter fantastiska viner på våra veckovisa vinauktioner. Med kopiösa mängder av vin som flyter genom våra auktioner kan vi alltid ge dig något att förundras över och få dig att vilja återvända.

Eller kanske vill du hjälpa någon annan att genomföra en veckolång vintur genom att sälja ditt Bordeaux eller något annat vin? Det är enkelt att göra det; registrera dig som säljare här så kan du lägga upp ditt vin för auktion (och troligtvis göra någon annan glad!).

Skapa ett gratis säljkonto
På Catawiki överraskas du varje vecka av den imponerande blandningen av speciella objekt som vi erbjuder. Registrera dig idag och upptäck våra veckovisa auktioner som övervakas av våra specialiserade experter.
Dela artikeln
Close Created with Sketch.
Inte registrerad än?
Genom att skapa ett gratis Catawiki-konto kan du bjuda på några av våra 75 000 specialobjekt som auktioneras ut varje vecka.
Registrera dig nu