Expertråd

Hur en autograf kan påverka värdet på din sportmemorabilia

Varje vecka ser vi en mängd signerade objekt i vår auktion av sportmemorabilia. Tröjor, skor, boxningshandskar och mycket mer. Men hur kan en autograf påverka värdet på din sportmemorabilia? Vår interna sportexpert, Marc Jans, förklarar att detta beror på ett flertal faktorer. Som sportfotograf och ivrig samlare av signerad memorabilia känner han marknaden väl och vet exakt vilken påverkan en autograf kan ha på sportmemorabilia. Läs vidare för att höra vad han har att säga.

Vems är autografen?

Den viktigaste frågan du måste ställa dig själv är förmodligen: är denna person världsberömd eller endast lokalt känd? Nästa fråga du bör ställa dig är om personen endast är känd för närvarande, eller om denne fortfarande kommer vara känd om 50 år? Dessa frågor är relevanta när du beräknar värdet på din sportmemorabilia. När det gäller fotboll, världens mest populära sport, är det alltid stor efterfrågan på signerad memorabilia från historiska hjältar. Ta till exempel detta Panini-album med två autografer från den brasilianske mästaren Pelé. Det såldes på auktion för fantastiska 12 038 €. Ett komplett Mexico 70-album med alla 271 klistermärken i någorlunda bra skick, men utan autograf, kan vara värt runt 2 000 €, eller 5 000 € i bra skick. Dock är detta mindre än hälften av vad man betalar för ett signerat exemplar. Som ni kan se från detta exempel, stiger värdet på en autograf från en världsberömd och legendarisk idrottare betydligt mer jämfört med ett osignerat exemplar.


Hur sällsynt är autografen?

En annan viktig faktor för att avgöra värdet på din sportmemorabilia är autografens sällsynthet. Vissa idrottare signerar ofta, medan andra sällan ger ut en autograf. Vissa idrottare är medvetna om att ensamrätten till deras autografer minskar om antalet autografer ökar, och de ger därför endast ut autografer för välgörenhet. Tiger Woods signatur är en av de mest eftertraktade och han är ökänd för att neka sina fans autografer. Därför är värdet på hans signerade memorabilia ofta ganska högt. Faktum är att om du har någon signerad Tiger Woods-memorabilia, kan den vara värd runt 2 000 €.


Vissa idrottare finns inte med oss längre, vilket innebär att antalet signerade minnessaker från dessa personer är ändliga, vilket betyder inga fler autografer. Detta kan ha en positiv påverkan på värdet av din signerade sportmemorabilia, men du måste också beakta hur länge idrottaren levde och hur många autografer denne gav ut under sin livstid. En signatur från en idrottare som var generös med sina autografer kanske inte ökar lika mycket i värde när denne går bort, och om den gör det, så kanske det inte är särskilt mycket.

Vilket objekt har signerats?

Objektet som signerats spelar också en viktig roll i fastställandet av värdet på din sportmemorabilia. Det gör t.ex. stor skillnad om du har en autograf på en liten pappersbit än på en matchtröja. Till exempel står signerad sportmemorabilia i form av boxningshandskar, från boxningslegender såsom Mike Tyson eller Muhammad Ali, högt i kurs. Ta t.ex. denna signerade originalboxningshandske från Muhammad Ali som auktionerades ut år 2016. Den såldes för imponerande 3 800 €... nästan dubbelt så mycket som vår expert uppskattade att den skulle sälja för! En annan vacker minnessak som auktionerades ut på Catawiki var denna signerade löparsko från Usain Bolt. Den såldes för 16 000 €, återigen mer än dubbelt så mycket som vår expertuppskattning! Faktum är att skon som signerades av den snabbaste mannen i världen hade tillverkats speciellt för Bolt. Som ni kan se gör ovanliga objekt som denna utomordentligt bra ifrån sig på auktion. Om objektet som signerades redan är unikt, kommer autografen bara öka dess värde.


Varje vecka anordnar vi en auktion av sportmemorabilia där du själv kan sälja din speciella föremål. Så har du några speciella föremål som signerats av någon speciell? Skicka då in dem till auktion och tjäna en hacka!

Du kanske även gillar följande artiklar:

Skapa ett gratis säljkonto
På Catawiki överraskas du varje vecka av den imponerande blandningen av speciella objekt som vi erbjuder. Registrera dig idag och upptäck våra veckovisa auktioner som övervakas av våra specialiserade experter.
Dela artikeln
Close Created with Sketch.
Inte registrerad än?
Genom att skapa ett gratis Catawiki-konto kan du bjuda på några av våra 75 000 specialobjekt som auktioneras ut varje vecka.
Registrera dig nu