Intervjuer

Varför den ikoniska Chanel 2.55 handväskan är en fantastisk investering

I samarbete med Stefania Filizola- Modeexpert

Kommer du ihåg tweed jackan och den lilla svarta klänningen? Båda är klassiker, och har bestämt sig för att inta sina platser på modetronen. Det verkar som oavsett vad Chanel skapar, är deras mönster alltid tidlöst. Inte undra på att det var Chanel som gav oss den mest ikoniska lilla handväskan i världen: 2.55 väskan. Läs mer om denna lysande handväska som inte bara varje fashionista vill äga, men som också ses som en bra investering på samma gång.

Remmarna
Coco Chanel kom själv på idén att frigöra händerna genom att lägga till tunna axelband på hennes väska. På så sätt kunde hon enkelt slänga sin väska över axeln. Banden var inspirerade av de kedjor som nunnorna bar på klostret där Chanel växte upp som ung flicka. Hon skapade väskan under tidigt 1920-talet, men hon presenterade inte den för världen förrän 1929. År 1955, uppdaterade hon väskan och började kalla den 2.55 och introducerade den igen i handeln. År 2005 släppte varumärket en exakt kopia av originalet för att fira sitt 50-årsjubileum.


Facken
Väskfacken har en intressant historia att berätta. Coco Chanel ville skapa en litet fack med ett blixtlås inuti väskans första design för att dölja sina kärleksbrev! Och på utsidan av väskan, fanns det ett öppet fack där man enkelt kunde lägga sina mynt.

Vridlåset
På 80-talet tog Karl Lagerfeld över som designchef på Chanel. För märkets 50-årsjubileum, gav han åter igen ut väskan och lade nu till det ikoniska CC vridlåset. Den nya lås döptes till “Mademoiselle låset”, förmodligen eftersom Coco aldrig gifte sig.


Bildkälla: Purseblog

Den quiltade stygnet
Coco Chanel var inspirerad av manliga ryttare när hon designade det quiltade materialet. Syftet med sömmen var att skapa volym och ge väskan mer form. Denna design var så framgångsrik att sömmen har använts för nästan varje väska som tillverkades efter 2.55.


Olika modeller
När Chanel upptäckte att väskan fortfarande var populär efter att ha introducerats och återintroducerats, skapade de en hel samling av olika väskor för alla mode älskare runt om i världen. Samlingen innehöll alla typer av väskor i olika storlekar och färger. Numera finns det två flap-väskmodeller: den klassiska flap-väskan och 2.55 utgiven i en ny stil. Den klassiska flap-väskan kommer i sex olika storlekar och är den moderna versionen av den klassiska 2.55. Nyutgåvan av 2.55 är en exakt kopia av Cocos original och finns i fem storlekar. Om du älskar vintage, är det denna du vill ha!


Bildkälla: Bragmybag

Värt att investera
Behöver du mer motivering för att köpa en Chanel handväska? Studier har visat att Chanels handväskor har ökat i värde med mer än 40 procent under de senaste sju åren. År 2010, hade Chanels klassiska flap-väska i medium storlek ett värde av 2 850 euro. I slutet av 2015 var den redan värd 4 900 euro. 

I våra veckovisa auktioner av lyxväskor erbjuder vi en mängd vintage designerväskor som är värda att investera i. Intresserad? Besök vår auktion nu! Eller kanske är du redan en lycklig ägare av en Chanel-väska och vill tjäna pengar på din investering? Bli en säljare och erbjud din väska på auktion. 

Du kanske också skulle gilla dessa artiklar:

Skapa ett gratis säljkonto
På Catawiki överraskas du varje vecka av den imponerande blandningen av speciella objekt som vi erbjuder. Registrera dig idag och upptäck våra veckovisa auktioner som övervakas av våra specialiserade experter.
Dela artikeln
Close Created with Sketch.
Inte registrerad än?
Genom att skapa ett gratis Catawiki-konto kan du bjuda på några av våra 75 000 specialobjekt som auktioneras ut varje vecka.
Registrera dig nu