Säljpolicy

Catawiki erbjuder en plattform där du kan erbjuda objekt till köpare i olika länder över hela världen. Det är mycket viktigt för oss att vår plattform är tillförlitlig och säker för både köpare och säljare för att kunna garantera bästa möjliga kundupplevelsen och de bästa försäljningsresultat. Detta kräver att du accepterar och följer de regler som anges i våra användarvillkor. Vi vill ta tillfället i akt att förklara de viktigaste reglerna för försäljning på Catawiki.

REGISTRERING

 • Använd dina egna korrekta personuppgifter
  En person som bor i de länder som Catawiki stödjer kan skapa ett konto. Du är skyldig att registrera dig sanningsenligt med korrekta personuppgifter och, på förfrågan, giltigt ID-bevis. Om vi inte kan identifiera dig och verifiera din identitet kan vi kanske inte skicka dina betalningar.
 • Säljer du kommersiellt? Registrera dig med giltiga företagsuppgifter
  Om du har ett företag och erbjuder objekt på Catawiki kommersiellt måste du registrera dig med korrekta uppgifter om ditt företag, inklusive, om det finns ett giltigt handelskammarnummer och momsregistreringsnummer. Användningen av Catawiki för skatteflykt är förbjuden.
 • Håll ditt konto säkert och tryggt
  Du är ansvarig för ditt konto och för att hålla dina inloggningsuppgifter hemliga. Dela dem inte med andra. Om du misstänker att någon annan känner till dina inloggningsuppgifter, måste du omedelbart ändra ditt lösenord och meddela oss.
 • Du kan ta bort ditt eget konto
  Catawiki har rätt att vägra radering i vissa situationer, till exempel när du nyligen har sålt ett objekt, är inblandad i en öppen fordran med en köpare eller om du har utestående betalningsskyldigheter gentemot Catawiki.

ERBJUDA OBJEKT  

 • Vi väljer noga ut objekt för auktion
  Ett stort urval av objekt kan säljas på Catawiki. Läs våra riktlinjer för kategorierna för att kontrollera vilken typ av objekt som vi accepterar och vilka vi inte accepterar. Observera att du endast får erbjuda objekt för vilka handel är allmänt tillåtet.
 • Du måste få lov att sälja objektet
  Det är oerhört viktigt för oss att du är rättighetsägare till dina objekt eller att du är auktoriserad av ägaren att sälja dem. Om du inte är det så behandlar vi inte dina betalningar. Det är strängt förbjudet att erbjuda objekt som en del av en falsk transaktion, till exempel med målet att tvätta pengar. Vi har skyldighet att anmäla misstänkta transaktioner till myndigheterna.
 • Din objektbeskrivningar är tydliga, ärliga, detaljerade och korrekta
  Vänligen nämn tecken på slitage, fel eller brister för att förhindra fordringar.
 • Ditt objekt och uppladdat material är av original och autentiska
  Vänligen bryt inte mot andra människors rättigheter, till exempel upphovsrätt och varumärkesrättigheter. Detta innebär också att du inte har rätt att använda fotografier från andra personer, inklusive andra Catawiki-användare.
 • När ett objekt är i auktion kan du inte ta bort det
  Det innebär att du måste sälja till vinnande budgivare. Erbjud inte objektet någon annanstans när det auktioneras ut på Catawiki. Vi tolererar inte säljare som sviker våra köpare genom att inte ha objektet när auktionen avslutas.

UNDER AUKTIONEN

 • Du får inte bjuda på dina egna objekt
  Du får inte bjuda på dina egna objekt eller på föremål av någon som är kopplad till dig. Att göra så kallas “shill”-budgivning. Vi anser att shill erbjuder en mycket orättvis och olaglig handelspraxis och därför tillåter vi det inte.
 • Vänligen använd vårt meddelandesystem rättvist
  Vi har automatiserade system på plats för att upptäcka försök på att handla utanför plattformen. Vi ger inga betalningar eller kundsupport om du gör det och kan slutligen blockera ditt konto.

EFTER AUKTIONEN

 • Objektet måste sändas inom 3 arbetsdagar efter betalning
  Vi meddelar dig den dag då köparens betalning har mottagits. Vänligen skicka säkert med registrerat mail och försäkring. Ange alltid en spårningskod så att alla berörda parter kan följa ditt objekt om köparen inte har valt att hämta föremålet. Genom att tillhandahålla spårningsinformation kan vi hantera din betalning snabbare.
 • Var proaktiv vid problem
  Du är ansvarig för eventuella problem i samband med försäljningen, till exempel överensstämmelse och leveransfrågor. Om det finns ett problem med ditt objekt förväntar vi oss att du hittar en lösning tillsammans med köparen. Catawiki kan förmedla om det behövs. Om försäljningen annulleras på grund av att du inte uppfyller dina skyldigheter enligt köpeavtalet, förväntar vi oss att du arrangerar returen av varan på din bekostnad.
 • Skicka från din registrerade adress
  Om du skickar från en annan adress än den du registrerade betalar du för eventuella extrakostnader som köparen lidit.
 • Respektera konsumenternas ångerrätt
  Om du säljer kommersiellt förväntar vi oss att du respekterar EU: s rätt till återkallande. Läs mer om det i denna Hjälp-artikel.

KOMMUNICERA MED CATAWIKI OCH ANDRA ANVÄNDARE

 • Var respektfull, öppen och sammanhängande i frågan när du kommunicerar
  Detta gäller för din kommunikation med köpare och Catawiki-anställda. Använd inte missbrukande språk och avstå från att använda olämpligt språk, förolämpningar, hot och diskriminering.
 • Respektera andras personliga rättigheter
  Använd endast personuppgifter från andra användare för att slutföra försäljningen och leveransen. Använd inte personuppgifter på ett kommersiellt sätt, till exempel för att skicka oönskade meddelanden.

Vi använder dataanalys för att övervaka och genomdriva överensstämmelse med våra regler. Vi litar på att du kommer att använda Catawiki på ett rättvist och lämpligt sätt. Användare som inte gör det, riskerar böter som kan bestå av en blockering av att kunna placera bud, tillfällig eller permanent förlust av “Toppsäljare”-titeln eller VIP-förmåner, upphävande av försäljningsrättigheter, ekonomiska påföljder och stängning av kontot.