Guide close

Så här fungerar det

Hjälp att komma igång - Köpare

Vi är mycket glada att välkomna dig till vår underbara värld av speciella föremål! Varje vecka kan du hitta tusentals ovanliga, sällsynta och speciella objekt på Catawiki - objekt som du inte hittar i en vanlig affär. Vi vill erbjuda dig en trygg och säker plattform som hjälper dig att få kontakt med säljare av dessa produkter. Våra interna experter hjälper dig och guidar dig längs vägen. För att komma igång har vi sammanställt all information du behöver nedan. Vi kan inte vänta tills att du vinner ditt första speciella objekt!


Vanliga frågor

Vad gör det säkert och tryggt att köpa genom Catawiki?

Din betalning kommer att gå igenom en mycket säker betalningsmetod. Vi ber köparen att betala för objektet till ett säkert konto inom tre dagar efter avslutad auktion. Vi informerar sedan säljaren om att köparen har överfört betalningen och ber säljaren att skicka objektet. Säljaren kommer att få betalningen strax efter att objektet är skickat. Om du inte har tagit emot objektet 10 dagar efter att du betalat köpesumman ber vi dig att informera oss så att betalningen till säljaren kan undanhållas.

Jag har tappat bort mitt lösenord och kan inte logga in. Vad gör jag?

Du kan enkelt begära ett nytt lösenord genom att använda länken 'glömt ditt lösenord' via sidan för inloggning. Ett e-postmeddelande skickas till dig med en länk till sidan där du kan skapa ett nytt lösenord.

Varför har mitt bud inte accepterats?

Ditt bud accepteras inte om det är ogiltigt. Meddelanden om 'Ogiltigt bud' kan uppstå när beloppet inte är högt nog, när beloppet inkluderar en symbol annan än en siffra (som t.ex. en bokstav, kommatecken eller bindestreck) eller om auktionen är avslutad.

Jag skulle vilja lägga ett bud på ett objekt som har ett reservationspris. Vad innebär det?

Vissa objekt har ett "reservationspris". Detta är ett dolt minimipris som en säljare är villig att låta sitt objekt säljas för. Det har bestämts i samråd med experten. Ett reservationspris får endast fastställas på objekt med en förväntad intäkt på minst 200 euro. Om ett reservationspris inte har uppfyllts när auktionen slutar, kommer objektet inte att auktioneras ut.

Jag har vunnit ett objekt. Hur betalar jag?

När auktionen är avslutad kommer köparen få ett mail som innehåller en länk till betalningssidan. Det är möjligt att betala med kreditkort (Visa, MasterCard, American Express), banköverföring eller genom att använda någon av följande online betalningsmetoder: iDEAL, Bancontact, Giropay, SOFORT, EPS, Multibanco, Przelewy24. Var medveten om att betalningar med American Express endast är möjliga för belopp över € 1000 / $ 1.100 / £ 900.

Endast köpare som erbjuder bud i euro kommer att se alternativet manuell banköverföring. Det är verkligen viktigt att de använder en europeisk SEPA-kreditöverföring för betalningen. Stripe, vår online betalningsprocessor, kan inte behandla SWIFT överföringar (också känt som banköverföring) och dessa betalningar kommer studsa tillbaka till köparens bankkonto. Om en köpare hävdar att överföringen inte kom tillbaka, behöver vi ett brev från banken som säger detta. Först då kan Stripe kolla vad som hände med betalningen.

Vilka är skillnaderna mellan SEPA (Single Europe Payments Area) och SWIFT (Society for Worldwide InterBank Financial Telecommunications) ?:
- SWIFT möjliggör peng-överföringar internationellt, medan SEPA-betalningar endast kan göras inom SEPA-området.
- SWIFT-överföringar kan utföras i olika valutor och SEPA-initiativet omfattar endast överföringar i euro.

Jag har ett enskilt värdefullt föremål. Är det lämpligt för auktion?

Våra experter letar alltid efter intressanta artiklar att lista i våra auktioner. Du kan erbjuda ditt värdefulla föremål till önskad auktion, eller så kan en expert ge dig råd om vilken auktion som passar bäst, efter att du har skickat in det. Våra experter är här för att ge feedback så att ditt objekt presenteras på bästa möjliga sätt.

Om du är osäker på om ditt föremål är lämpligt för auktion eller vill ha en kostnadsfri värdering av ditt föremål, kan du fortsätta med att skicka in det och lägga till eventuella frågor till experten genom textrutan "Meddelande till experten" i sista etappen av inlämningsprocessen. Vår expert tar då kontakt med dig så snart som möjligt.

Visa alla vanliga frågor